25% av barn, unge og voksne utsettes eller har i løpet av oppveksten vært utsatt for belastende opplevelser som vold, overgrep, omsorgssvikt, understimulering, neglekt eller katastrofer. Slike opplevelser i barndommen kan påvirke den psykologiske utviklingen. De kan gi psykiske lidelser, lærevansker, atferdsvansker, dårlig selvbilde og vansker med å fungere i relasjoner med andre som følge. Dette er barn som lever med en grunnleggende og vedvarende smerte. En smerte som kan ta mange uttrykk og som kan vare langt inn i voksenlivet.
Vi snakker om psykiske traumer hos barn og voksne
Forsking viser at det er disse traumatiserte barn og voksne vi oftest møter igjen senere i psykisk helsevern, rusvern, kriminalomsorg, spesialundervisning og i det sosiale hjelpeapparatet. Når vi vet dette, er det et paradoks at de etater og systemer som samfunnet har gitt spesielt ansvar for å sikre trygghet og livsutfoldelse, ikke synes å ha tilstrekkelig kompetanse om psykiske traumer. Barnevern, skole, helsevesen, rettssystem osv. har i liten grad blitt utfordret på å sikre at tjenestene de yter er tuftet på kunnskap og kompetanse om psykologiske traumer og om traumers virkemekanismer.
Dette vil vi endre på
Vårt mål er at alle traumatiserte barn – i alle aldre – skal bli sett, forstått og anerkjent på bakgrunn av hva de har opplevd, – uavhengig av hvordan smerten deres uttrykkes. Vår drøm er et traumebevisst samfunn. Denne drømmen blir virkelig når voksne som arbeider innen barnevern, helsevesen, skole, rettssystem, ordensmakt, migrasjonsomsorg osv. insisterer på å finne, forstå og hjelpe disse barna. Og – har kunnskap og kompetanse til å gjøre nettopp dette.
Teksten er hentet fra traumebevisst.no